Testament & Voogdij

 

Testament

Bij het woord testament denken veel mensen dat je daaraan pas hoeft te denken als je oud bent. De werkelijkheid is anders; de meeste testamenten worden gemaakt in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar. Dat is eigenlijk ook wel begrijpelijk, want dat is een levensfase waarin veel verandert. Het kopen van een huis, trouwen, kinderen krijgen. Daarbij is het nuttig om na te denken over de vraag “wat gebeurt er met mijn bezit als ik er niet meer ben?”. Is alles goed geregeld voor mijn partner, voor mijn kinderen?

Met een testament kunt u uw eigen wensen hierover vastleggen.
Sinds enige tijd staat in de wet een regeling voor getrouwde mensen met kinderen. Het is in Nederland nu zo geregeld dat na overlijden van een echtgenoot de langstlevende echtgenoot verder kan leven zonder zich zorgen te hoeven maken over de aanspraken van de kinderen. Maar die wettelijke regeling is niet voor alle situaties passend. Als bijvoorbeeld sprake is van kinderen uit verschillende huwelijken kan de wettelijke regeling heel verrassende en ongewenste gevolgen hebben. Maar ook in “normale” situaties biedt de wet niet altijd volledige (financiële) bescherming aan de langstlevende. En afgezien van de financiële gevolgen van het overlijden is het goed na te denken over bijvoorbeeld de verzorging van uw minderjarige kinderen na uw overlijden. Wie vertrouwt u de voogdij toe? Ook dat dient in een testament te worden vastgelegd.

De zorg voor uw testament is bij notariskantoor Scholten & Wilmink in goede handen. Wij zetten uw wensen vlot en tegen een redelijke prijs om in een waterdicht testament. Daar kunt u op vertrouwen!

 

Voogdij

U staat er gelukkig niet altijd bij stil: wie gaat er voor uw minderjarige kinderen zorgen als beide ouders zijn overleden?

Meestal is dat een naast familielid, maar wilt u het niet liever zelf bepalen? Voorkom dat uw kinderen na uw overlijden ongewild het middelpunt worden van een vervelend juridisch steekspel. Door bij notariële akte vast te leggen wie na uw overlijden de zorg over uw kinderen op zich neemt en voogd wordt. Natuurlijk is het verstandig dat vooraf met de betrokkene(n) te overleggen, dat voorkomt verrassingen, maar nodig is dat niet. De persoon die u in gedachten heeft hoeft de akte niet te ondertekenen en hoeft zelfs helemaal niet op de hoogte te zijn. Een benoeming kunt u later altijd weer wijzigen of ongedaan maken.

Het maakt nogal verschil of u een of twee voogden over uw kinderen benoemt. Laat u daarover goed informeren en notariskantoor Scholten & Wilmink is daarvoor het perfecte adres. Wij regelen de voogdij over uw kinderen in een oogwenk en tegen een redelijke prijs. Dat slaapt toch een stuk rustiger?