Privé

Hier kunt u informatie vinden over privésituaties waarin u een notaris kunt inschakelen. Wat kan een notaris voor u betekenen wanneer u een nieuwe woning wilt kopen? Wat zijn de taken van een notaris omtrent het huwelijk? Kan een notaris mij helpen bij het opstellen van een testament?

WAAR WILT U MEER OVER WETEN? DIRECT NAAR…

 

Woning

Er komt heel wat kijken bij de koop en verkoop van een huis. De eerste juridische handeling is vaak het ondertekenen van de ‘voorlopige koopovereenkomst‘, meestal bij de makelaar. En daar zit meteen de eerste adder onder het gras. Er is namelijk niets voorlopigs aan die koopovereenkomst!

Hypotheek

Als u geld leent van de bank of andere geldverstrekker wilt u graag een zo laag mogelijke rente betalen. Dat kan alleen maar als u aan de bank de zekerheid geeft dat de bank in het uiterste geval de lening op iets met een vaste waarde kan verhalen.

Samenwonen

Als u ongehuwd samenwoont en vooral als u samenwoont in een eigen woning is het maken van een samenlevingsovereenkomst een absolute must.

Huwelijk / Partnerschap

Als u trouwt in Nederland dan trouwt u sinds 1 januari 2018 in de beperkte gemeenschap van goederen. En dat betekent dat u ieder de persoonlijke bezittingen en schulden die u voor het het huwelijk had behoudt. Schenkingen en erfenissen die u krijgt voor of tijdens uw huwelijk zijn ook van u persoonlijk.

Testament / Voogdij

Bij het woord testament denken veel mensen dat je daaraan pas hoeft te denken als je oud bent. De werkelijkheid is anders; de meeste testamenten worden gemaakt in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar. Dat is eigenlijk ook wel begrijpelijk, want dat is een levensfase waarin veel verandert.

Volmacht / Levenstestament

Als u in een situatie komt te verkeren door bijvoorbeeld ziekte of ongeval en u niet meer in staat bent zelf te handelen kunt u een vertrouwenspersoon of personen aanwijzen die voor u uw zaken kunnen regelen en volmacht van u hebben.

Schenken / Estateplanning

Als u wilt gaan schenken moet u rekening houden met juridische en fiscale gevolgen. Wat voor u en degene aan wie u wilt schenken de beste keuze is, hangt natuurlijk ook af van uw persoonlijke en financiële situatie.

Overlijden

Naast de emotionele gevolgen die een overlijden met zich brengt, moeten er ook juridisch een aantal dingen geregeld worden. Allerlei instanties zullen vragen om een zogenaamde verklaring van erfrecht, de fiscus zal erfbelasting willen heffen en daarvoor moet aangifte worden gedaan.