Scheiding / uit elkaar gaan

Scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Je komt in een nieuwe situatie terecht waaraan je nog moet wennen terwijl er veel te regelen is. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan de woning en de hypotheek (verkopen of verdelen) en de verdeling van de spullen (boedelverdeling), de omgang met kinderen, kinder- en partneralimentatie en de verdeling van pensioen. Daarover moeten afspraken op papier komen in een convenant en in een ouderschapsplan.

 

Een groot voordeel van het scheiding via de notaris is dat direct de overdracht van het huis of de omzetting van de hypotheek, testament en dergelijke kan worden geregeld. Dat wordt dan afgestemd op de scheiding of het uit elkaar gaan en is daardoor efficiënt en wel zo goedkoop.

Of u nu een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap hebt of gehuwd bent, bij notariskantoor Scholten & Wilmink bent u aan het goede adres.

 

Als ongehuwde samenwoners is er vaak een samenlevingscontract dat beëindigd moet worden bij het uit elkaar gaan. In een samenlevingscontract staat meestal hoe de overeenkomst beëindigd kan worden. Er staan ook vaak afspraken in over bijvoorbeeld de verkoop van het huis en de verdeling van de spullen als de relatie eindigt.

Heeft u samen kinderen die jonger zijn dan 18 jaar, dan moet u volgens de wet een ouderschapsplan opstellen. In dat plan komen alle afspraken over de kinderen te staan. Als u deze gemaakte afspraken vast laat leggen in een notariële akte heeft deze akte executoriale kracht, net als een vonnis van de rechter. Daarvoor hoeft u niet naar een advocaat of naar de rechtbank, notariskantoor Scholten & Wilmink kan dit voor u verzorgen.

 

Als u uw geregistreerd partnerschap wilt ontbinden en er zijn geen kinderen jonger dan 18 jaar, hoeft er geen rechter aan te pas te komen. Wij stellen samen met u een overeenkomst op over de beëindiging van het geregistreerd partnerschap. In die overeenkomst kunnen ook afspraken worden gemaakt over alimentatie en de verdeling van de gemeenschappelijke bezittingen. Wij geven aan de burgerlijke stand door dat u uw geregistreerd partnerschap heeft het ontbonden en daarmee eindigt het geregistreerd partnerschap. Als er wel kinderen zijn jonger dan 18 jaar dan is het ook verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Een rechter moet daarna het geregistreerd partnerschap ontbinden. Notariskantoor Scholten & Wilmink kan ook dit voor u verzorgen.

 

Is het mogelijk voor u om uw huwelijk in onderling overleg te ontbinden, dan kunt u ook naar de notaris. De notaris is bij uitstek geschikt om de beëindiging of ontbinding in een akte vast te leggen en u te helpen bij wat er juridisch geregeld moet worden, alles zo veel mogelijk in goede harmonie. Wij stellen samen met u een overeenkomst op over de beëindiging van het huwelijk, het echtscheidingsconvenant. Dit convenant moet worden ingediend via een advocaat bij de rechter die dan de echtscheiding uitspreekt. Door de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand is het huwelijk ontbonden. De notaris regelt dit allemaal voor u.

Heeft u vragen?


STEL HIER UW VRAAG
Naam


Telefoonnummer


Email


Uw vraag




Ik wil me abonneren voor:
  De notariskrant / Nieuwsbrief

Verzenden