Schenken / Estateplanning

 

Als u wilt gaan schenken moet u rekening houden met juridische en fiscale gevolgen. Wat voor u en degene aan wie u wilt schenken de beste keuze is, hangt natuurlijk ook af van uw persoonlijke en financiële situatie.

U kunt schenken aan mensen en aan organisaties, zoals goede doelen, kerkgenootschappen en verenigingen.

 

Contanten of iets waardevols schenken

Schenkt u geld of iets waardevols? Dan kunt u zo veel schenken als u wilt. Houd er wel rekening mee dat de ontvanger belastingaangifte moet doen als u meer schenkt dan het het belastingvrije maximum. Het belastingvrije maximum is ieder jaar anders. 

 Het is altijd verstandig om die schenking officieel op papier te zetten. Of dat nu in een eigen overeenkomst (onderhandse akte) is, of in een notariële akte. Een van de voordelen van een notariële akte is dat u voorwaarden kunt meegeven aan uw schenking. Bijvoorbeeld dat uw (minderjarige) kind pas op een bepaalde leeftijd bij zijn geld kan (schenking onder bewind) of dat de schenken voor de begiftigde privé is en niet voor de aangetrouwde partner. 

Laat u van te voren goed adviseren. Bij notariskantoor Scholten & Wilmink bent u daarvoor aan het juiste adres.

 

Schenken op papier

U kunt schenken in contanten, maar zit uw vermogen vast, bijvoorbeeld in een huis en wilt u wel profiteren van de belastingvoordelen van schenken? Dan kunt u op papier geld schenken. Pas na uw overlijden krijgt de ontvanger dit geld ook echt in handen. Een schenking op papier regelt u via een notariële akte.

Met een schenking op papier vermindert u uw vermogen op papier. Maar in de praktijk heeft u nog evenveel geld. Afhankelijk van uw situatie kan een schenking op papier ervoor zorgen dat u minder belasting hoeft te betalen. De ontvanger van uw papieren schenking krijgt het bedrag niet in handen, maar moet de schenking wel opgeven aan de Belastingdienst (box 3). U moet rente betalen aan de ontvanger over het bedrag dat u op papier geschonken heeft.

Het geld dat u op papier schenkt, valt niet meer onder uw vermogen. Daardoor hoeven uw erfgenamen na uw overlijden minder erfbelasting te betalen.

Notariskantoor Scholten & Wilmink kan ook dit voor u verzorgen.

 

Minder eigen bijdrage Wet langdurige zorg

Krijgt u zorg uit de Wet langdurige zorg (vroeger: AWBZ)? Dan betaalt u meestal een eigen bijdrage. Die eigen bijdrage wordt berekend op basis van uw inkomen en vermogen. Een schenking op papier vermindert het eigen vermogen. Daardoor hoeft u misschien minder eigen bijdrage te betalen. Let op ook in dit geval: laat u van te voren goed adviseren! Een schenking op papier leidt niet altijd tot een lagere eigen bijdrage.